perjantai 19. maaliskuuta 2021

Monilukutaitoa monessa muodossa

Tällä viikolla jatkoimme kolmen viikon projektityöskentelyä pienryhmissä. Tällä kertaa oli Karhu-ryhmän vuoro tehdä näytelmä. Käsinukkenäytelmää he harjoittelivat kolme päivää ja sen jälkeen he esittivät sen päiväpiirillä toisille lapsille. Esityksen nimi oli Eläinten uintiretki. Näimme ensin varhaiskasvatusopettajan ja opiskelijan esityksen. Sen jälkeen oli vuorossa lasten kolme huikean hienoa esitystä ja kaikki uskalsivat puhua vuorosanoja. 
Tämän viikon torstaina vietettiin valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää. Päivän teemana oli tänä vuonna monilukutaito. 
"Monilukutaito voidaan määrittää perinteisen lukutaidon laajentumana kohti moneutta ja moninaisuutta niin tekstien tulkitsemisen kuin tuottamisen suhteen (Serafini & Gee, 2017; The New London Group, 1996). Monilukutaidon alkuosa ’moni’ viittaakin moninaistuneisiin tekstimuotoihin, jolloin luettava tai tuotettava teksti voi olla kirjoitettua, puhuttua, piirrettyä tai laulettua; teksti voi myös koostua erilaisista merkeistä ja symboleista sekä niiden yhdistelmistä. Tekstejä tuotetaan lisäksi yhä enenevässä määrin monimediaisesti. Monilukutaitoon lukeutuu erilaisten mediatekstien tulkitsemisen ja tuottamisen tavat sekä taito tarkastella ja tuottaa mediatekstejä kriittisesti, luovasti ja vastuullisesti. Tältä osin monilukutaito on yhteneväinen käsitteen medialukutaito kanssa (ks. esim. Kupiainen & Sintonen, 2009; Potter & McDougall, 2017).
" https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/264091/Kurittomat_palaset_www.pdf?sequence=3&isAllowed=y, sivu 5

Näytelmässä monilukutaitoa harjoiteltiin kun lapset tuottivat itse näytelmää omin sanoin ja katsojat näkivät saman tarinan monella eri tavalla esitettynä. 



(Kolme kuvaa on lasten ottamia.)

Sudet olivat tällä viikolla vuorossa elokuvan luomisessa. Monilukutaitoa harjoiteltiin digitaalista kuvaa tuottamalla sekä näkemällä miten elokuvia tehdään.  Jokaisen ryhmän kanssa elokuvan luominen alkaa suunnittelusta. Tällä kertaa Sudet alkoivat suunnitella yhteistä elokuvaa. 
"A: Ainakin siinä pitää olla taloja. St: Siihen pitäis laittaa myös timantteja. Si: Kelloja J5v: Moottoripyöriä ja ihmisiä A: Mun mielestä siinänä pitäisi olla autoja, että ihmiset vois ajaa autoilla. J: Kävelytie ja pyörätie. A: Siinä pitää olla eläimiä. N: Siinä voi olla vaikka iso vihreä Giganto. J5v: Iso kaupunki ja kävelytie jatkuu missä tahansa. Joku tilanne jossain, joku myrsky jossain. N: Siinä voi olla lintuja ja lumia. A: Jotain vähän sellaisia metsän eläimiä. Si: Ne syö ne lapset. St: Timantti lentää arkusta."

Suunnittelun jälkeen lapset valmistivat lavasteet. Tytöt maalasivat metsän ja leikkasivat sinne puita. Pojat rakensivat lego-kaupungin. Suunnittelua jatkettiin vielä ruokapöydässä. Kuvauksia tehtiin kaksi seuraavaa päivää. Elokuvan juoni muuttui vielä kuvausvaiheessa. Lapset keksivät itse välitekstit. Elokuvan nimeksi tuli "Tyttöjen aarteenetsintä".

ARVIOINTI:

N:Mukavaa, siksi ku sielä oli aarrearkku ja Giganto tuli sen perään.

J5v.:Mulla oli hauskaa kun mä sain välillä vähän kuvata.

 A:oli kivaa, kun ne tytöt lähti sieltä metsästä ja juoksi pakoon sieltä metsästä.

Se oli myös kivaa ku ne sai vain yhden aarteen.

St: Mä tykkäsin ku mulla oli kivaa kun sain liikuttaa niitä ukkeleita ja kuvata.

Si:Kivaa, se dinokohta, ko se Giganto tuli ja liikuttaa niitä pikkuisia tiikereitä.




 

Norsunkärsillä oli tällä viikolla vuorossa kädentaidot. He ompelivat ompelukuvia. Samalla harjaantui silmän ja käden yhteistyö. Valmiit ompelutyöt ovat nähtävillä eteisen seinällä.

 
Tämän viikon leikeissä ovat vilisseet autot, hevoset, geomagit sekä erilaiset roolihahmot mm. kotileikissä. Kirjoja on luettu paljon ja monilukutaitoa harjoiteltu kirjan kuvia katsomalla ja tekstejä pohtimalla. Myös päiväpiireillä on luettu kirjoja ja yhtenä päivänä jokainen sai valita kirjastoautolta juuri tuoduista kirjoista itselleen kirjan ja se esiteltiin muille ja lopuksi kasvattajan luki takakannen. 



Torstaina viskarit tutustuivat kirjainten maailmaan harjoittelemalla kirjainten äänteitä Ekapelin avulla. Ekapeli etenee lapsen taitotason mukaan. Neljä lasta harjoitteli jo sanatasolla. Opettajat ovat koulusta toivoneet, että vanhemmille välitetään viestiä siitä, että tavaamalla ei enää lapsia opetettaisi. Tosin suurin osa teistä vanhemmistakin on varmaankin oppinut jo omana kouluaikana lukemaan ns. Käts-menetelmällä eli liu'uttamalla. Lukemisen harjoittelussa käytetään siis kirjainten äänteitä eikä sanota kirjaimen nimeä. 

Tässä linkki lukemaan oppimisesta ja linkin takaa löytyy myös tietoa Ekapelistä.






Lapset ovat toivoneet usein köysiä jumppaan ja tänään perjantaina heidän toiveensa toteutui.
LASTEN SUUSTA:
-Tehtiin köysijuttuja.
-Me hypittiin trampoliinilla ja ajettiin jollakin autoilla.
-Mukavaa, koska niillä voi ajella.
-Mulla oli kaikki mukavaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti